Bebeklerde kusma

Bebeklerde kusma çok önemli bir konudur, Bu yüzden en küçük belirtide hemen doktorunuza danışınız ve bebeğinizi bir hastaneye götürünüz.

Yeni bir ebeveyn iseniz ve konu hakkında bir bilginiz yoksa bebeğinizin kusmasını, sandığınızdan daha fazla düşünmelisiniz.Kusmasında Farklı renkler ve dokular varsa Normal oldukları veya bir sorunun bir işareti olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Bebeğinizin yutduğu süt mideye başlar, asitler onu parçalayıp ince bağırsağa geçer. Sindirilen besin maddelerinin ve suyun bir kısmı kan dolaşımına emilir ve sindirilmemiş daha geniş olanları (lif gibi) dolaşmaya devam eder. Bağırsaklarına yavaş yavaş devam ederse, küçüklerin vücudu onlardan daha fazla su emmek için yeterli zamana sahiptir, bu yüzden ortaya çıkan şey oldukça sağlam olabilir. Ancak işler hızlı bir şekilde ilerliyorsa, israfın geri kalan kısmı ile birlikte daha fazla su ortaya çıkacak ve bu da diyare anlamına gelebilir.

Rahim bağırsaklardan geçerken, aynı zamanda sindirim suları, safra, bakteri ve farklı renkler veren ve kokan diğer şeyleri de alır.

Anne Sütünün Kusmaya Etkisi

Vücut anne sütünü daha tamamıyla emme eğilimi gösterir - bazen bebeğin günlerce rahatsız edemeyeceği kadar az sol vardır. Öte yandan, emzirilen pek çok bebek en azından kısa bir süre için her beslemeyle "sert" sarı renkli dışkıyla bir hardal veriyor. Formül-beslenen bebekler, daha seyrek olarak daha koyu, ten rengi dışkı taşırlar.

Ancak şunu unutmayın, Her bebek farklıdır ve tuvalet aralığı  çok geniş olabilir.

Endişeli Veliler İçin İpuçları

Bebeğin büyük tuvaletinin rengi ve zamanı, diyet değiştikçe, sindirim sistemi olgunlaştığı ve normal bakterilerin sayısı arttıkça değişir. Renk değişikliklerinin sindirim problemi olduğunun görülmesi nadirdir. Genellikle, sadece dışkısının yol boyunca çektiği sarı / yeşil / kahverengi / turuncu pigmentlerin az ya da çok olduğu anlamına gelir.

Tebeşirli beyaz renginde ise Bu karaciğeri, yiyecekleri sindirmek için yeterli miktarda safra oluşturmadığı anlamına gelebilir.

kusma belirtileri ve hastalığın tanısının konması için hemen doktorunuza danışınız.

Bebeklerde kabızlık

Aklınızda bulunsun Bebeğiniz, ne zaman kabız olduğunu söyleyemez. Bu nedenle, anne-babalar kabızlığı ve bunların küçük çocukları nasıl etkilediğini yanlış anlamaları kolay. Ancak, bebeğinizin sindirimi ile ilgili birkaç temel gerçek, bakış açınızı değiştirip sizi daha duyarlı ve bu konuda bilgili olmanıza yarayabilir.

Anne Sütü ve Kabızlık

Anne sütü çok besleyici olduğundan, bazen bebeğin vücudu hemen hemen hepsini emerek sindirim sistemine geçmek için çok az şey bırakır. Bebeğiniz bir süre sadece bir kez kaşığı olabilir - emzirilen bebeklerin haftada bir kez bağırsak hareketi yapması mükemmel olacaktır.

Diğer bebekler daha yavaş (ama tamamen normal) bağırsaklara sahipler, bu yüzden çok sık büy
ük tuvalete çıkmayabilir. Ancak bebeğiniz acı çekiyormuş gibi görünüyorsa veya endişeleriniz varsa doktorunuzu arayın.

Nadir durumlarda, tıbbi bir sorun uzun süreli kabızlığa neden olur. Örneğin bağırsak kasları çalışmıyor veya sindirim sisteminde tıkanma varsa sorun olabilir, Doktorunuza danışınız.

Kabızlık Tanımlama

Tuvaletini yapmakta zorlanıyor ya da rahatsız görünüyor
Sert dışkı varsa
Kanlı veya siyah olan kusurları varsa
Büyük tuvaleti süresi uzunsa ve geç oluyorsa

Bebeğinizin kabızlığını hafifletmek için ipuçları

Hazır mama yediriyorsanız, farklı bir marka formül deneyin (doktorunuza danıştıktan sonra.)
Kabızlık mutlaka emzirmeyi bırakmanın bir nedeni olmamalıdır.
Bebeğinizin şişesine, erik veya armut gibi biraz koyu meyve suyu ekleyin. Veya 4 aydan büyükse ona fazladan su verin( Ancak önce doktora danışın.)

Her şeyden önemlisi bebeklerde kabızlığınız çok önemli bir konu olduğunu unutmayın, Küçük dahi şüpheniz varsa hemen doktorunuza götürmeniz de fayda var.

Bebeklerde gaz sorunu Nasıl Engellenir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Yazımıza başlamadan önce bu gibi durumlarda lütfen bebeğinizi hekiminize götürünüz, Sorun küçük olarak görünsede uzman hekimin kontrol etmesinde fayda var.

Bebeklerin gazı olabilir bu normal bir durumdur, İlave olarak bebeklerin her gün 12-24 kez gaz alması doktorlar tarafından gözlemlenmiştir.

Bebeğiniz gazı olduğunu nasıl anlarsınız?
Sürekli ağlamak
Göbek bölgesinde şişlik
Göbek bölgesinde sertlik
Yemek yememe durumu
Emmeme durumu

Bazı durumlarda ise gazlı bebekler ciddi rahatsızlık verici veya acı çekmiş gibi görünebilir.
Başka bir sorun olup olmadığını nasıl bileceksiniz? Bu yüzden hemen uzman bir hekime götürüp muayene ettirmelisiniz.

Uzman Doktorlar, "Bebeğiniz genellikle mutlu olursa ve gaz çıkartırken yalnızca birkaç saniye uğraşırsa, bu normal bir işarettir" diyor. "Kırmızı renkte ve sesi olsa bile, bu onların rahatsız ettiği anlamına gelmiyor, Gaz çıkartma aralarında mutluysa ve  çok sıkıntı duymuyorsa muhtemelen yanlış bir şey yok" demektedir.

Bebeğinizin sindirim sistemi büyüdükçe gazın ikiniz için de bir sorun olmayacağını bilin.

Bebeğinizin Daha İyi Hissetmesine Yardımcı Olmak için izlenmesi gereken yollar.

Gazın acısını önlemek ve hafifletmek için aşağıdaki adımları deneyin:

Besleme pozisyonunu kontrol edin. "bebeğin başını midesinden daha yüksek tutmaya çalışın," . "Bu şekilde, süt midenin altına gömülür ve hava üste gider ve dışarı atılması daha kolaydır." Emzikte hava kabarcığı olmaması için şişeyi hafifçe yukarı çekin ve destek için bir emzik yastığı kullanın.

Gaz ağrılarını hafifletmenin en kolay yollarından biri  birkaç dakika sırt üstü yatırın ve tekrar deneyin.

Kullandığınız Ekipmanları (biberon,emzik) değiştirin.

Bebeğinize sırt üstü varken hafifçe masaj yapın, bacaklarını öne ve arkaya pompalayın (bisiklet sürmek gibi) veya karnına zaman verin (karnında yatarken ona bakın). Sıcak bir banyosu da ekstra gazdan kurtulmasına yardımcı olabilir.

Gıdalara yakından bakın. Ekstra gazı verebilecek gıdalar hakkında bebeğinizin doktoruyla konuşun.

Emzirirseniz bebeğiniz, yediğiniz gıdaların sindiriminde sorun yaşayabilir; süt ürünleri ve kafein gibi anne sütü içinden geçebilir. Formülünü verirseniz, marka değiştirme konusunda doktorunuzla konuşun.

Doktorunuzdan veya eczacınızdan bir tane önerilmesini isteyin. Ayrıca, bu ilaçlardan birinin aldığı başka şeyleri etkilemeyeceğini, içindeki herhangi bir maddeye alerjik olmadığından ve doğru dozda verildiğinden emin olmasınız.

Bebek Gazı

Yaşamın ilk 4 ayında çocuğun haftada 3 günden uzun süre 3 haftadan fazla zor gaz çıakrtıyorsa bir sorun baş göstermiş olabilir.
Ne Zaman Endişe Etmelisiniz?

Çoğu zaman, bebek gazı normaldir ve tedavi edilebilir.

Çok telaşlı. Eğer onu sakinleştirirse, bir doktora bir sorun muayene etmesi lazım.
bebeğinizin Ateşi varsa ve  Eğer rektal sıcaklığı 100.4 F veya daha yüksekse, bir doktor enfeksiyonu ekarte etmelidir. 3 aylıktan küçükse derhal doktora götürün.

Dilimizde çıkan sorunlar

Dilimizde oluşan yaralar, yarıklar ve beyaz yaralar
Genellikle "vücudun en güçlü kasları" olarak karşımıza çıkıyor olsa da, dil yemekleri tadmak, yutmak ve konuşmak için bize izin veren bir grup kasdan oluşur. Sağlıklı bir dil pembe olup, papillae denilen küçük nodüller ile kaplıdır.

Dilinizi sürekli olarak kullanırsanız, renk değişikliği ve acıyı da içeren dil sorunları yaşarsanız sinir bozucu ve rahatsız edici olabilir. Birtakım ortak dil belirtileri için çeşitli nedenler vardır. Neyse ki, dil problemlerinin çoğu ciddi değildir ve çoğu çabucak çözülebilir.

Bazı durumlarda, renksiz veya ağrılı bir dil, vitamin eksiklikleri, AIDS veya oral kanser gibi daha ciddi durumları gösterebilir. Bu nedenle dilinizle ilgili herhangi bir sorun yaşıyorsanız tıbbî tavsiye almak önemlidir.

Beyaz Bir Dile Ne Neden Olur?

Dil üzerinde beyazımsı bir kaplamaya veya beyaz lekelere neden olabilecek bazı şeyler vardır, bunlara aşağıdakiler dahildir:

Lökoplaki. Bu durum, ağızda bulunan hücrelerin aşırı derecede büyümesine neden olur. Bu, sırayla dilin de dahil olduğu ağızda beyaz lekelerin oluşmasına neden olur. Tek başına tehlikeli olmasa da, lökoplaki kanser için bir öncü olabilir. Diş hekiminiz için dildeki beyaz lekelerin nedenini belirlemek önemlidir. Lökoplaki, dil tahriş olduğunda ortaya çıkabilir ve genellikle tütün ürünlerini kullananlarda bulunur.

Ağız pusulası. Kandidiasis olarak da bilinen ağız boşubusu, ağızda gelişen bir maya enfeksiyonudur. Durum genellikle ağız ve dildeki yüzeylerde tutarlı olarak peynir benzeri beyaz lekelere neden olur. Oral pamukçuk, bebekler ve yaşlılarda, özellikle takma diş hekimliği kullananlarda veya bağışıklık sistemlerinin zayıflamış insanlarda görülür.

 Diyabet hastası olan kişiler ve astım veya akciğer hastalığı için inhale steroid alan kişiler de püskürtebilir. Ağız pullanının, ağızda "iyi" bakteri öldüren antibiyotik kullanıldıktan sonra ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir. Canlı ve aktif kültürlerle yalın yoğurt yemek yemek, ağzınızda doğru faunayı geri getirmeye yardımcı olabilir. Ek olarak, enfeksiyonla mücadele için ilaçlar kullanılabilir.

Dilde oluşan beyaz yarıklar,  Doktorlar sıklıkla nedenini belirleyemez, ancak genellikle daha iyi olur. Yardımcı olabilecek bazı şeyler yapabilirsiniz: Diş hijyenini pratik yapın (Gargara), tütünden kaçının ve ağzınızı tahriş eden gıdaları kesinlikle kullanmayın.

Çocuklarda diş teli ve beslenme

İlk başta şunu belirtmekte fayda var Diş telleri hassasdır.
Cihazın parçalanması, dişlerin yanlış yönde hareket etmesine ve daha uzun süre tedavi edilmesine neden olabilir.
Sert, yapışkan ya da çiğneticiı olan her şey yenilmemelidir.
Bu ürünlerden temel olarak;
dondurma
buz
fındık
Patlamış mısır
Sert şeker
Sakız
şekerleme, karamel gibi gıdalar yenilmemelidir.

Diş teli alerji yapar mı

Diş tellerine alerjiniz olabilir mi?
Evet. Bazı insanlar paslanmaz çelik alerjisi vardır. Bu olduğunda, bunun yerine başka malzemeler de kullanılabilir. İnsanlar aynı zamanda ortodontistin ve asistanların kullandığı lateks eldivenlere alerjik olabilir. Çocuğunuzun lateks alerjisi varsa diş hekiminize, lateks olmayan eldivenlerin kullanılabileceğini söyleyin.

Ayraçlar bazen bir çocuğun dişetleri rahatsız edebilir, bu da dişlerin şişmesine neden olur. Bu alerjik bir reaksiyon değil, zamanla geçebilecek/iyileşecek bir durumdur.

Çocuklarda diş teli tedavisi yaşı

Çocuklar ortodontik tedaviye ihtiyaç duyduklarında yaş belirlenmemiştir. Tedavi planı bireysel ihtiyaçlara göre değişir. Örneğin, yarık damaklı çocuklar ilk dişleri patlamadan önce ortodontik aletlerle alınmalıdır.

Diğer çocuklar, bebek dişlerinin hepsini kaybetmemiş olsalar bile, 6 ya da 7 yaşlarında erken tedaviden yararlanabilir. Erken tedavinin amacı, başka sorunların oluşmasını önlemektir. Kalıcı dişlerin patlaması ya da büyümesi için daha iyi bir ortam yaratacaktır.

Erken ortodonti gerektiren çoğu çocuğa daha sonra diş ve çene hizalama işlemini tamamlamak için parantez veya ek iş gerekir. Ancak, ortodontik tedavi erken tamamlanırsa, çalışma miktarı önemli ölçüde azalabilir.

Çocuğumu bir ortodontist/diş hekimi ne zaman görmeli?

Diş hekimleriniz size ortodontistten ne zaman değerlendirme talep edeceğini söyleyebilir.Ortodontistler ve Diş hekimleri Birliği, tüm çocukların ortodonti için 7 yaşına kadar değerlendirilmesini önermektedir. Bu ortodontist, çene büyümesi ve ortaya çıkan diş sorunları ile ilgili ince sorunları tespit edebilir. Çoğu çocuk yaşları 9 ile 14 arasında aktif tedaviye başlar.


Ortodontistler çocuğunuz hala büyürken diş problemlerini düzeltmenizi önerir. Büyümeyi bıraktıklarında, tedavide daha uzun sürebilir ve daha kapsamlı bir çalışma gerekebilir.

Bu sebeple mutlaka diş hekimine çocuğunuzu erken yaşta götürüp bilgi almalısınız.

Çocuklar ve diş telleri

Çocuğunuzda eğri dişler ya da yanlış hizalı bir çene varsa, ortodontiste ziyaret zamanı gelmiş olabilir.

Diş telleri

Bugün kullanılan bir takım dişçilik aletleri var. Fakat diş telleri hala dişlerin doğrultulması ve çocuklardaki hizalanmamış ısırıkların düzeltilmesi için başlıca araçlardır. Diş telleri, dişleri ve çeneleri istenen bir konuma getirmek için basınç uygulayarak çalışırlar.

Diş tellerinin renkleri

Bu, diş telleri açık veya diş renkli bir görüntü verebilir. Uygun olduğunda teller, nikel-titanyum veya bakır-titanyum gibi malzemelerden yapılabilir. Bu malzemeler daha uzun süre dayanabilir ve paslanmaz çelik tellerden daha az ayarlama gerektirir.

Kauçuk bantlar: Kauçuk bantlara elastikler denir. Dişleri ve çeneleri istenen konuma getirmek için daha fazla kuvvet gerektiğinde kullanılırlar. En sevdiğiniz rengi seçebilirsiniz.

Diş tellerinin temizlenmesi ve daha rahat kullanımı için mutlaka diş hekimine bu konuda hakkında bilgi almak istediğinizi belirttin, Özellikle çocuklarınızın ileriki yaşlarında diş sağlığı önemli yönde etkilemektedir.

Çocuğunuza diş teli tedavisi uygulanmasına karar verdiğinizde bunu mutlaka bir psikolog önünde açıklayınız.
Çünkü çocuklarda genelde diş ve dişçiden korkmaktadırlar.

Diş teli tedavisi sonrası ağız ve diş bakımı

Diş telleri çıkarıldıktan sonra, dişleriniz tamamen temizlenecektir. Diş telleri çıkarıldıktan sonra yeni çıkan  dişleri içeri girmeye başlarsa, diş hekiminiz ya da ortodontistiniz, yeni düzleştirilmiş dişlerin kaymasını önlemek için dişlerinin çekilmesini önerebilir.

Tutucu, parantez kaldırıldıktan sonra dişlerin yeni konumlarını korumalarına yardımcı olan ısmarlama, çıkarılabilir veya sabit bir üründür. Tutucular, küçük ortodontik problemleri tedavi etmek için de kullanılabilir. Tipik olarak kauçuktan veya şeffaf plastikten yapılmış tutucuların ve dişlerin dış yüzeyini kaplayan metal tellerin, ilk altı ay boyunca ve daha sonra genellikle sadece uyku sırasında giyilmesi gerekir.

Tutucu takma süresi, hastadan kişiye değişir. Tutucuya ihtiyaç duyulmasının nedeni, diş tellerinin dişlerinizi başarıyla düzeltebilmesine rağmen, kemikler, diş etleri ve kaslar değişime uyum sağlanıncaya kadar yeni pozisyonlarına tamamen yerleşmemiştir. Ayrıca, uzun süreler sonra dişler kayma eğilimi gösterir.

Diş teli ve günlük yaşam spor

Diş teli takarken Spor Yapmaya devam edebilir miyim?
Diş teliniz varsa, seçtiğiniz sporlara katılmaya devam edebilirsiniz. Spor yaparken, ağızda vurulma ihtimalinin bulunduğu yerde özel olarak tasarlanmış bir ağız koruyucu giyilmelidir.
Dayanıklı plastikten yapılmış ağız koruma cihazı diş tellerinize rahatça sığacak şekilde tasarlanmıştır ve ağız içindeki yumuşak dokuları koruyacaktır.

Yaş durumunun diş teli tedavisine etkileri

Dişleri ile diş telleriyle hareket ettirmek için kullanılan mekanik işlem her yaşta aynıdır.
Ortodontik tedavilerin faydaları hem görünümleri ve ısırıkları iyileştirmek isteyen çocuklar ve yetişkinler için geçerlidir.
Yetişkinlerde ve çocuklarda yapılan tedaviler arasındaki temel fark, yetişkinlerde yapılan bazı düzeltmelerin tek parça diş telinin daha fazlasını gerektirmesi ve yetişkin kemiklerin artık büyümediği için tedavilerin daha uzun sürebileceği yönündedir.

Diş teli tedavisinde ağrı olur mu?

Diş teli tedavisinde ağrı,
Ortodontistin diş teline yapabilecekleri ayarlamalardan bazıları ağzınızı ağrıtabilir veya rahatsız edebilir. Gerektiğinde, bazı ağrı kesiciler ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Düzeltmeleriniz ayarlandıktan sonra ağrı yaşayabilirsiniz, ortodontistinize onunla ilgili konuşun; O da ayarlamaları biraz farklı hale getirebilir.
Her tedavide olduğu gibi diş teli tedavisinde de ağrı oluşması mümkündür, bunu göze alarak tedavinize başlamayı unutmayın.

Diş teli tedavisinde ne kadar zamanla dişçiye (Ortodontisti) gideceğim, diş teli kontrol zamanları

Diş teli Tedavisinde Kontrol zamanları 
Ortodontistiniz, yapılan uygulamanın durumu hakkında daha iyi ve verimli bilgi almak için dişler üzerinde kararlı bir baskı uyguladığından emin olmak için sizi her ay görmek isteyecektir.
Dişlerinize daha fazla gerginlik ve baskı oluşturmak için, ortodontist tellerin, yayların veya kordonların ayarlarını çaprazların yapacaktır.
Bazı durumlarda dişleri düzleştirmek veya dişin yerini değiştirmek için diş telleri tek başına yeterli değildir.
Bu gibi durumlarda, harici bir cihaz, akşamları veya gece boyunca evde takılmalıdır.

Ne kadar süre diş tellerini takacağım

Diç telleri için gereken süre, sorunun ciddiyetine bağlı olarak kişiden kişiye değişir.
Mevcut diş miktarı; Dişlerin gitmesi gereken mesafe; Dişlerin, diş etlerinin ve destekleyici kemiğin sağlığı; Ve hastanın talimatları ne kadar yakından takip ettiği.
Bununla birlikte, diş telleri bir kere verildiğinde ortalama olarak bir ila üç yıl boyunca yerinde dururlar.
Ayraçlar çıkarıldıktan sonra, çoğu hastanın ilk altı ay boyunca her zaman bir tutucu takması gerekecek.

Diş teli özellikleri ve kullanılan aparatlar

Diş telleri, her dişin önüne özel bir diş teli bağlama maddesi ile doğrudan bağlanan veya ortodontik bantlara tutturulmuş küçük karelerdir.
Parantezler, dişleri hareket ettiren kemer tellerini tutan kollar gibi hareket eder. Paslanmaz çelik ve diş renkli seramik veya plastik de dahil olmak üzere çeşitli destek parantezleri vardır, bunlar genellikle daha az belirgin oldukları için seçilir.
Bazen, parantezler onları görünüşten gizlemek için dişlerin arkasına çimentolanır. Ortodontik bantlar, dişe yapıştırıcı ajanlarla çimentolanmış paslanmaz çelik, temiz veya diş renkli malzemelerdir. Parantez için bir çapa sağlamak için her dişin etrafını sararlar.
 Net veya diş renkli bantlar daha fazla kozmetik açıdan cazip seçenekler taşır ancak paslanmaz çelikten daha pahalıdır. Bütün hastalarda kullanılmazlar. Bazı insanlar yalnızca köşeli parantezler ve gruplar içermez. Ayırıcılar ortodontik bantların yerleştirilmesinden önce küçük bir alan yaratmak için dişlerin arasına uyan ayırıcılardır.
Kemer telleri parantezlere yapışır ve dişlerin hareketlerini yönlendirmek için raylar gibi hareket eder. Kemer telleri metalden yapılabilir veya temizlenebilir veya diş renkli olabilir. Diş telleri; Açık renkli, metal veya renkli olabilirler. Bağlayıcı olarak adlandırılan küçük elastik kauçuk bantlar kemer tellerini köşeli parantezlere tutuyor.

Dişler arasındaki boşlukları itmek, çekmek, açmak veya kapatmak için parantezler arasındaki kemer tellerine yaylar yerleştirilebilir. Üst dişler üzerindeki iki bant, üzerine şapkalı bandın yerinde tutulması için başlıklar takabilir. (Bir başlıklar, dişlerin düzensizliklerinin düzeltilmesine yardım etmek için ortodontistler tarafından kullanılan başka bir araçtır; aşağıya bakın) Elastikler veya lastik bantlar parantez üzerindeki kancalara bağlanır ve üst ve alt dişler arasında çeşitli şekillerde giyilir.
Dişlerin mükemmel şekilde oturması için üst dişleri alt dişlere karşı etkilemek için baskı uygularlar.
 Geleneksel parantezlerden çok daha küçük olan daha yeni "mini parantezler" bazıları için bir seçenek olabilir.
Dişlerin kalabalıklaşması çok şiddetli olmadığında da çalışabilen çıkarılabilir plastik tutucular kullanan başka bir düzleştirme yöntemi vardır. Ortodontistiniz, durumunuz için hangisinin en iyi seçenek olacağını belirleyecektir.

Diş teli nasıl çalışır

Diş teli nedir? ve Nasıl Çalışır?
 Dişleri belirli bir yönde yavaşça hareket ettirmek için dişlileri belirli bir süre boyunca sürekli basınç uygulayarak çalışırlar.
Dişler hareket ederken, basınç uygulandığında kemik şekil değiştirir ve dişler bu sebeple düzgün bir şekil alır.

Diş telleri

Diş telleri ve tutucular, ortodontistler tarafından eğrilmiş dişlerin düzeltilmesine ve 8 ya da 9 yaşında küçük hastalarda düzeltilmiş bir ...