Tartar Nedir? Tartarı engelleyici ip uçları

Tartar oluşumunu önlemek için fırçalamak, diş ipi ile temizleme ve antiseptik bir gargara ile durulamanın önemli olduğunu bilirsiniz.

Ama nedenini biliyor musun? Tartar nedir? Dişler nasıldı? Ve eğer olursa ne olabilir? Doğrudan gerçekleri öğrenin.

Tartar Nedir?

Evdeki dişlerinize iyi baksanız bile, hala ağızda bakteri var. Dental plak adı verilen yapışkan filmi oluşturmak için proteinler ve gıda yan ürünleri ile karışırlar. Bu gangster dişlerini örter, dişeti çizgisine girer ve dolgulara veya diğer dişçiliklere yapışır. Plaka, diş minesine zarar verebilecek ve boşluklara neden olabilecek bakteri taşır. Ancak plakayı düzenli olarak çıkarırsanız kalıcı diş çürümesini ve diş eti hastalığını önleyebilirsiniz.

Bununla birlikte, eğer plak dişlerinizde kalırsa ve tartarlaşırsa, daha büyük sorunlar ortaya çıkar.

Tartar, hesap denir, dişeti çizgisinin altında ve üstünde oluşur. Kaba ve gözeneklidir ve diş eti ve diş eti hastalığına yol açabilir. Diş hekiminin ofisinde özel araçlar ile çıkarılmalıdır.


Tartar fırçalamayı ve diş etmenizi zorlaştırabilir. Bu oyuklara ve diş çürüğüne yol açabilir.

Dişeti çizgisinin üzerinde oluşan herhangi bir tartar sizin için kötü olabilir. İçindeki bakteri tahriş edebilir ve dişetinize zarar verebilir. Zamanla bu ilerleyici diş eti hastalığına neden olabilir.

En sakin diş eti hastalığına "gingivitis" adı verilir. Fırçalamak, diş ipi vermek, antiseptik bir gargara kullanmak ve diş hekiminizden düzenli temizlik yapmak genellikle durup tersine çevrilebilir.

Değilse, kötüleşebilir, diş etleri ile dişler arasında cepler oluşup bakteriler tarafından enfekte olurlar. Buna periodontit denir. Bağışıklık sisteminiz, savaşmak için kimyasallar gönderir ve bakterilerle ve dışarı attığı şeylerle karışırlar. Ortaya çıkan güveç, dişlerinizi tutan kemiklere ve dokulara zarar verebilir. Ayrıca, bazı çalışmalar sakız hastalığındaki bakterileri kalp hastalığına ve diğer sağlık sorunlarına bağlar.

TARTARI ÖNELEMENİN YOLLARI
-Günde iki kez 2 dakika boyunca düzeli olara fırçala.
Günde iki kere 30 saniyelik bir fırçalamak, plak kaldırmaz veya tartar önlemeyecektir. Yumuşak kıllarla ağzınıza sığacak kadar küçük bir fırça kullanın. Dişlerinizin arkasında ve arka molar dişlerinizde ulaşılması güç yüzeyleri mutlaka dahil etmeyi unutmayın.

Çalışmalar, elektronik veya güçlü, diş fırçalarının manuel modellere göre plaktan daha iyi kurtulabileceğini bulmuştur. Hangi tipte olursanız olun, American Dental Association'ın (ADA) onay belgesine sahip olduğundan emin olun. Bunlar çok sıkı kalite kontrol ve güvenlik testleri geçirdi.
Florürle birlikte tartar kontrollü diş macunu seçin. Florür, emaye hasarını onarmaya yardımcı olacaktır. Bazı ürünler plak içindeki bakterileri savuşturan, triklosan adı verilen bir maddeye sahiptir.
Diş ipi, diş ipi. Bir diş fırçasıyla ne kadar iyi olursanız olun, diş ipi, dişleriniz arasındaki plakayı çıkarmanın ve bu zor erişilebilir alanların dışına taşı tutmanın tek yoludur.
Her gün durulayın. Plakete neden olan bakteri öldürmeye yardımcı olmak için günlük olarak bir antiseptik gargara kullanın.

Diyetine dikkat et. Ağzınızdaki bakteriler şekerli ve nişastalı gıdalar üzerine gelişirler. Bu gıdalara maruz kaldıklarında, zararlı asitleri serbest bırakırlar. Sağlıklı bir diyet yemek ve yediğiniz şekerli gıdaların miktarını sınırlamaya çalışın. Bu da atıştırmalıklar için geçerlidir. Her yemek yediğinizde bakterileri ağzınıza da beslersiniz. Tatlı yemeklerden vazgeçmenize gerek yok ya da öğünler arası öğle yemeği vazgeçmek zorunda değilsiniz. Ne sıklıkta şımarttığınız konusunda dikkatli olun. Yemekler sırasında ve sonrasında bol su içirin ve fırçalayın.
Sigara içmeyin. Çalışmalar sigarayı içen veya diğer tütün ürünlerini kullanan kişilerin, tartar alma ihtimalinin daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Bir kez tartar oluştuğunda, sadece bir diş hekimi dişinizden çıkarabilir. Dolayısıyla, oluşturmuş olabileceğiniz herhangi bir plak ve tartarı çıkarmak ve daha fazla problemi önlemek için diş hekiminizi her 6 ayda bir ziyaret edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Diş telleri

Diş telleri ve tutucular, ortodontistler tarafından eğrilmiş dişlerin düzeltilmesine ve 8 ya da 9 yaşında küçük hastalarda düzeltilmiş bir ...