Dilimizde çıkan sorunlar

Dilimizde oluşan yaralar, yarıklar ve beyaz yaralar
Genellikle "vücudun en güçlü kasları" olarak karşımıza çıkıyor olsa da, dil yemekleri tadmak, yutmak ve konuşmak için bize izin veren bir grup kasdan oluşur. Sağlıklı bir dil pembe olup, papillae denilen küçük nodüller ile kaplıdır.

Dilinizi sürekli olarak kullanırsanız, renk değişikliği ve acıyı da içeren dil sorunları yaşarsanız sinir bozucu ve rahatsız edici olabilir. Birtakım ortak dil belirtileri için çeşitli nedenler vardır. Neyse ki, dil problemlerinin çoğu ciddi değildir ve çoğu çabucak çözülebilir.

Bazı durumlarda, renksiz veya ağrılı bir dil, vitamin eksiklikleri, AIDS veya oral kanser gibi daha ciddi durumları gösterebilir. Bu nedenle dilinizle ilgili herhangi bir sorun yaşıyorsanız tıbbî tavsiye almak önemlidir.

Beyaz Bir Dile Ne Neden Olur?

Dil üzerinde beyazımsı bir kaplamaya veya beyaz lekelere neden olabilecek bazı şeyler vardır, bunlara aşağıdakiler dahildir:

Lökoplaki. Bu durum, ağızda bulunan hücrelerin aşırı derecede büyümesine neden olur. Bu, sırayla dilin de dahil olduğu ağızda beyaz lekelerin oluşmasına neden olur. Tek başına tehlikeli olmasa da, lökoplaki kanser için bir öncü olabilir. Diş hekiminiz için dildeki beyaz lekelerin nedenini belirlemek önemlidir. Lökoplaki, dil tahriş olduğunda ortaya çıkabilir ve genellikle tütün ürünlerini kullananlarda bulunur.

Ağız pusulası. Kandidiasis olarak da bilinen ağız boşubusu, ağızda gelişen bir maya enfeksiyonudur. Durum genellikle ağız ve dildeki yüzeylerde tutarlı olarak peynir benzeri beyaz lekelere neden olur. Oral pamukçuk, bebekler ve yaşlılarda, özellikle takma diş hekimliği kullananlarda veya bağışıklık sistemlerinin zayıflamış insanlarda görülür.

 Diyabet hastası olan kişiler ve astım veya akciğer hastalığı için inhale steroid alan kişiler de püskürtebilir. Ağız pullanının, ağızda "iyi" bakteri öldüren antibiyotik kullanıldıktan sonra ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir. Canlı ve aktif kültürlerle yalın yoğurt yemek yemek, ağzınızda doğru faunayı geri getirmeye yardımcı olabilir. Ek olarak, enfeksiyonla mücadele için ilaçlar kullanılabilir.

Dilde oluşan beyaz yarıklar,  Doktorlar sıklıkla nedenini belirleyemez, ancak genellikle daha iyi olur. Yardımcı olabilecek bazı şeyler yapabilirsiniz: Diş hijyenini pratik yapın (Gargara), tütünden kaçının ve ağzınızı tahriş eden gıdaları kesinlikle kullanmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Diş telleri

Diş telleri ve tutucular, ortodontistler tarafından eğrilmiş dişlerin düzeltilmesine ve 8 ya da 9 yaşında küçük hastalarda düzeltilmiş bir ...